SERVIS

 

PORUČITE ALMANAH

 

 

Previous Next

RAT I(LI) MIR (VI):NOVA REPUBLIKA... IMA LI ŽIVOTA NAKON POSTPORETKA

   


Hipnoza kao spokojna i stabilna eutanazija društava ili sudar sa realnošću, izbor je vaš.

 

Ljudima su poznati glumci koji glume u omiljenim filmovima i serijama. Neki znaju i režisere i scenarste istih proizvoda. Tu i tamo može se naći i onaj ko zna koji studio ili producentska kuća proizvodi navedeno. Ali da li bilo ko od vas zna kako se zovu vlasnici ili akcionari studija koji u konačnici odlučuju i obezbjedjuju fondove za snimanje a takodje i uzimaju najveći dio eventualne dobiti?

Sugerišem svima da kao na gore naveden način gledaju i funkcionisanje političkog sistema, države ali i medjunarodnog poretka  u uslovima Postporetka. Dakle, političari, ono što vidite na ekranima, su samo glumci koji takodje sa strukturama o kojima možda i znate nešto, partije i odredjene službe, rade po već pripremljenom scenariju i na odredjenom „setu“ dok u pozadini neko vodi „knjigovodstvo“.

Ovakva raspodjela „uloga“ dovela je do toga da se politička ali u ukupna stvarnost najčešće manifestvuje kao performans ili predstava koja sa ključnim i objektivnim zbivanjima gotovo da i nema veze osim što služi kao smokvin list za prikrivanje istih. U perverznosti ovakve paradigme došlo se do toga da su i ratovi postali performansi, tek da ne pomislite da pod do sada navedenim mislim samo na obični politički marketing, pristojniju riječ za bezskrupulozno laganje.

Ako je postavka stvari kako sam već naveo onda je jasno da se u funkcionisanju ovakvog poretka problemi ali i promjene mogu pojaviti samo kada se u konačnoj instanci, dakle „knjigovodstvu“, pojave problemi koji se ne mogu riješiti na do tada uobičajen način. Kao što i u industriji zabave neki krizu pokušavaju da prevazidju još agresivnijim nastupom u bioskopu, neki se preorjentišu na televiziju i serije, neki na internet neki na tržište igara... u Postporetku se takodje pojavio raskorak kako da se izadje iz krize.

Da se na kratko vratimo na samu krizu, po knjigovodstvenim parametrima do krize nikada nije ni trebalo da dodje ali je u jednom momentu nastupio nepremostiv jaz izmedju virtualnog i realnog stanja kako roba, usluga, strateških sirovina, energenata kao i nespremnost izmedju onih koji nešto objektivno proizvode ili imaju da na dotašnji način „svoje“ daju onim koji objektivno samo troše.

Kriza je „riješena“ na taj način da je odložena, za sada izgleda na desetak godina, time da se u čitav sistem ubacilo oko 21 triliona dodatnih „bonova“ koji su i jedan od osnovnih uzroka kako krize tako i nastanka Postopretka prije nekih gotovo pola vijeka.

Što se postiglo sa ovim, da li je riješen problem? Naravno da nije, osim što se odložio on je postao još veći što će se vrlo brzo vidjeti a ko hoće već to i vidi. Ovim postupkom je samo kupljeno vrijeme da se oni koji imaju objektivne mogućnosti pripreme za „budjenje“ i izlazak iz hipnoze Postporetka.

Samo u ovako postavljenoj konstrukciji moguće je da se „od nikud“ pojavi politička pojava koja se zvanično zove Tramp, da Rusija tako olako izadje iz „medjunarodne zajednice“ a da Kina, ali i ne samo ona, spokojno gleda raspad dosadašnjeg „poretka“.

Jednostavno, neki su znali ili su postali svjesni da je i ova paradigma samo jedna u nizu predstava i da se nakon odredjenog broja sezona ili snimljenih nastavaka zavjesa mora spustiti na scenu... na ovom mjestu nije više bitno iz kojeg razloga, da li šou ne donosi više prihoda, da li je počeo da pravi minuse ili je došao do tačke da ugrožava funkcionisanje samog sistema... THAT'S ALL FOLKS!

   

Upravo je zbog navedenog gospodin Donald Tramp kako u predizbornoj kampanji tako i tokom dosadašnjeg mandata nastupao kao enfant terrible u odnosu na sve što je do skoro bilo uobičajeno i smatralo se ispravno. Umjesto varljivih obećanja i šminkanja stvarnosti malj i glogov kolac u srce problema.

Naša roba za naše tržište, naš novac za funkcionisanje našeg sistema, naša vojska za garantovanje naše bezbjednosti... vi koji bilo što od navedenog sami nemate... ne računajte na naše...korak po korak Tramp vraća Amerikance iz stanja hipnoze u kojem su oni, ali i gotovo svi ostali, bili ubjedjivani da je ono što je globalno, opše ili univerzalno takodje i njihovo bez obzira na to što u realnom životu sve manje od navedenog imaju prilike da primjete ili posjeduju.

Zemlje koje posjeduju suverenost ili se makar trude da je imaju sa ovakvom novom američkom politikom nemaju problema, čak naprotiv, one se lako mogu sporazumjeti sa Trampom čak i kada on udara po njima. Zbog čega? Zbog toga što su se ovakve zemlje uglavnom i do sada više pretvarale da vjeruju u postmodernistički poredak nego su se zbilja bile „primile“ na njega. One su znale da Gravitacija postoji nezavisno od toga što se trenutno prikazuje na bioskopskom platnu ili televizijskom ekranu.

Ostale zemlje i narodi... oni koji i dalje neće ili ne mogu da shvate kakvu je poruku poslala Amerika time što je na čelo zemlje dovela čovjeka koji je uz nekoliko glamuroznih bankrota i razvoda brakova najpoznatiji po tome što je vodio rijaliti šou u kojem je poentirao uzvikom „TI SI OTPUŠTEN“... pokušavaju i dalje da održe hipnozu postmodernističkog poretka u kojem je željeno ono što je  i dalje doživljaj realnosti. Kule i gradovi...

   

Veoma je teško izaći iz hipnoze Postporetka a kako i nebi bilo... kako izaći iz svijeta u kojem su dugovi imovina, u kojem je urušavanje postignutog garancija puta u bolju budućnost, u kojem fašisti i šovinisti mogu da propagiraju demokratiju i popravljaju medjuljudske i medjunacionalne odnose, u kojem su lopovi ugledni biznismeni, kurve starlete i „selebritiji“ a polupismena fukara očevi i majke nacija... Uz sve navedeno, uvjek se nadje još neko ko obezbijedi narednu platu ili penziju i obećava da će to raditi sve dok mi ne pitamo „a odakle mu“!

Priznajem, ni sam nemam ideju kako će neko objasniti narodu da nema naredne plate ili penzije jer je nije ni zaradio. Što je još gore, ne vidim ni ko bi bio taj ko bi imao „petlje“ da to kaže narodu, svojim dragim i voljenim glasačima... i kako bi to preživio...ali znam da taj neko prije ili kasnije mora doći. I ako ovaj Diznilend traje predugo i dalje sam siguran u gore navedeno i to ne manje nego je pravi hrišćanin siguran u Hristov Drugi dolazak.

Do tada... uživajte u hipnozi Postporetka i očekujte sve spektakularnije performanse. Ne obraćajte pažnju na urušavanje ekonomske,socijalne, demografske i bezbjedonosne situacije oko vas... nema toga što Diznilend neće riješiti!

Ova putanja će u konačnici dovesti do nekog od narednih ishoda. Potpunog urušavanja države i  zajednice ( vjerovatno oboje a zajednice sigurno) ili pojave diktature koja će pokušati da spriječi konačan kolaps. Ova diktatura može biti dvojaka, ili preuzimanje vlasti od dijela postojećih struktura koje će suspendovati dosadašnji model pribavljanja i verifikovanja saglasnosti zajednice za poredak ili će se formirati odredjena kritična masa svijesti unutar zajednice koja će razviti alternativni ili bolje reći paralelni način funkcionisanja poretka ( ovo ja nazivam Nova Republika i pokušat ću u posebnoj seriji tekstova da objasnim što pod ovim mislim).

Da pojednostavim... ako se može reći da je Postporedak koristio budale i fukare kao političku masu i pogonsko gorivo održavanja opšteg konsenzusa u zajednici u narednoj fazi transformacije za bar jednu od navedenih grupacija neće biti mjesta. Budale će gotovo sigurno biti puštene niz vodu a ostaje samo pitanje da li će neko naći po sebe koristan model da organizuje fukaru... ili će se pojaviti šansa da se zajednica na pravilan način tretira obije naveden grupacije što u prevodu znači...

Zajednica se mora obračunati sa Postporetkom jer je upravo on generator „poplave“ navedenih „struktura“ i njihovog uticaj na sve segmente realnog života. Stoga, ili povratak klasičnoj državi i poretku, istini i činjenicama ali i „knjigovodstvu“ ili ugibanje u postomodernističkom  Diznilendu koji više nije čak ni što je bio već za najzagriženije „fanove“ prerasta u Zombilend zajednica koje su već mrtve samo to neće ili ne žele da vide.     

 

U ZADNJEM NASTAVKU: BOŽE ČUVAJ TRAMPA SPASI GA OD SWAMP-A

Aleksandar Sjekloća

Pin It
You are not authorised to post comments.

Comments will undergo moderation before they get published.

Comments powered by CComment

Free Joomla! template by L.THEME