SERVIS

AKTRIVIRAJ
ILI PORUČI

Na dugme iznad možete naručiti naša izdanja ili postati korisnik Kosmopolitika Servisa

 


OD KOLIJEVKE PA DO GROBNICE

 

   


Evropa se kada joj to treba poziva na Mediteran kao kolijevku svoje civilizacije ali se niko ne osvrće na suštinu problema zbog kojeg će isti biti i njena grobnica.

 

I ako se sve češće govori o migracijama a pogotovo o perspektivama koje iste donose Starom kontinetnu nikada se ne ide do izvora i suštine problematike što najbolje dokazuje da se po pitanju istih neće u dogledno vrijeme gotovo ništa ni promijeniti.

Koliko god da ovo zadnjih godina postaje jedna od ključnih tema na unutrašnjoj političkoj sceni osim najblaže rečeno licemjernih pokušaja redefinisanja pozicije migranata u evropskim zemljama apsolutno niko ne spominje uzorke ovog procesa koji će se gotovo izvjesno pogoršati.

Ne samo zbog navike a i potrebe „razvijenih“ zemalja za konstatnim prilivom jeftine radne snage i tudjih mladih naraštaja koji će obezbijedjivati penzije vlastitom već „senilnom“ stanovništvu već primarno zbog prikrivanja predatorskog odnosa starih metropola prema nekadašnjim kolonijama.

Koliko god se pričalo o podsaharskoj Africi, srednjoj Aziji pa čak i Latinskoj Americi gotovo nikada se ne spominje a treba biti svjestan da je ključni problem Evrope zona Mediterana i to ne samo zbog broja migranata već i zbog političke,ekonomske i vojne stabilnosti, bolje reći nestabilnosti,  u zemljama ovog regiona koja ne samo da ne omogućava ljudima da ostanu i žive i rade u svojim domovinama već ostavlja otvorena vata sa migraciju iz prvo navedenih zona.

Pažljivo pogledajte priloženu kartu i bez velikog napora, po meni, brzo će vam biti jasno da je bilo kakva stabilnost evropskog kontinenta nemoguća bez stabilnog i prosperitetnog Mediterana.

Nije ovo moja teorija, ovo je prije desetak godina često isticao i tadašnji francuski predsjednik Sarkozi ali i tada kao ni kasnije malo ko drugi. Doduše i on je ovo više isticao protokolarno i u cilju pribavljanja što veće podrške vladama zemalja saradnicama  Evropske Unije u Uniji Mediterana da kako tako održe već postojeće stanje... ali ne i da napreduju...

Upravo je zbog toga tadašnji libijski vodja sada već pokojni, uz ostalo i zbog ovoga, pukovnik Moamer Gadafi i odbio da se priključi ovoj inicijativi osim u svojstvu posmatrača. On je bio za suštinske i efikasne integracije , kako samog regiona nezavisno od  Evrope a takodje i za efikasnu saradnju sa Evropom,  a ne za „performanse“.

Da je libijski vodja što se tiče Unije Mediterana bio apsolutno u pravu veoma brzo nakon proglašenja iste u julu 2008-me dokazalo je takozvano Arapsko proljeće koje je od 2011-te godine čitav region gurnulo u haos koji traje i do današnjeg dana i koliko god djelovalo da se postepeno smiruje uvijek se ispostavi da još jedna po jedna nova „domina“ pada.

Umjesto napredovanja i ekonomske i socijalne konsolidacije sve ove zemlje tonu u gradjanske ratove, nemire, vojne uprave i nestabilnosti koje ih samo tjeraju od lošeg ka gorem. Za preko 300 miliona stanovnika ovih zemalja kakva god da je i kakva god da će biti Evropa predstavlja jedinu teritoriju u kojoj se može kako tako mirno i dostojanstveno živjeti.

Opet pogledajte kartu i razmislite da li bi se u Evopi uopšte mogao pojaviti bilo kakav problem sa migracijama da su ove zemlje stabilne i prosperitetne... uz ostalo to bi značilo da bi one čuvale i vlastitu teritoriju od migracija sa strane čuvajući tako i Evropu.

Sve u svemu... dok se ne „konsoliduju obale“ Mediterana Evropa će biti kuća bez prozora i vrata.

Vjerovatno je i konstantna priča o navodnoj opasnosti sa istoka, pod kojom se misli na Rusiju, uz ostalo i paravan da se prikrije izostanak bilo kakve smislene politike prema evropskom jugu to jeste Mediteranu.

Takodje, tek sporadično se kaže da glavni „udar“ migracija tek dolazi i da će se samo u Africi u narednih dvadesetak godina broj stanovnika duplirati. Kada bi se ovomo još dodalo da se ovaj kontinent nalazi u završnoj etapi eksploatacije resursa, pogotovo energenata, i da će u tom istom periodu ostati i bez ovoga što trenutno ima... desetine miliona migranata koje najavljuje madjarski predsjednik Orban nisu nikakvo pretjerivanje.

Kada se pogleda trenutna situacija od Magreba do Levanta jasno je da ove desetine miliona neće niko pokušavati da zaustavi... možda tek da im malo dodatno naplati tranzit.

Dodajte ovome i sve izvjesniju podjelu Evrope na „Evropu u nekoliko brzina“ i ako ne možete drugačije da opišete kako će izgledati Evropa, pogotovo njen sredozemni dio, samo opisujte trenutnu situaciju bilo u Alžiru bilo u Egiptu ili čak Siriji. Djeluje pretjerano... koliko toga vam je prije trideset godina djelovalo pretjerano a vidite gdje je sada...

Na žalost, ovdje ne treba očekivati da će se u politici prema ovom regionu kao i zaledju istog bilo što promijeniti. Sve dok se mogu iskorištavati resursi sa tih teritorija politika prema njima se neće mijenjati.

Dakle, nikakave stabilne i prosperitetne države i društva... stanovništvo... ko uspije da dodje već će mu se naći neka uloga u „socijalnoj državi blagostanja“.

Što je takodje bitno, veoma je uočljivo da je sve veći broj kako terorista tako i raznih drugih „asocijalnih“ elemenata u evropskim državama porijeklom sa ovih teritorija. To se zvanično gotovo uvijek „objašnjava“ radikalizacijom islama i zloupotrebom istog.

Po meni, vjera je u ovoj priči samo katalizator. Ne smije se smetnuti sa uma da kod ovih ljudi svijest i sjećanje na raloge zbog kojih su napuštali svoje domovine takodje utiču na njihove stavove i ponašanje... vjerovatno i dominantno.

Medjutim, takva analiza uzora se nebi uklapala u „svijet vrlina i vrijednosti“... stoga... sve ide dalje kao do sada.   

 

Pin It
You are not authorised to post comments.

Comments will undergo moderation before they get published.

Comments powered by CComment

Free Joomla! template by L.THEME